FÖRELÄSNINGAR


TILLIT I LEDARSKAP OCH MEDARBETARSKAP
INKLUDERANDE ARBETSKLIMAT
JÄMSTÄLLD FÖRSKOLA-SKOLA
SEXUELLA TRAKASSERIER
AKTIVA ÅTGÄRDER
HÄRSKARTEKNIKER
#METOO
BEMÖTANDE
DISKRIMINERINGSLAG
Trivsel och upplevelsen av social samhörighet på jobbet skapar ett ovärderligt mervärde på arbetsplatsen med få som vill byta arbetsplats. Att vilja vara en inkluderande arbetsplats är att arbeta normmedvetet och värdera mångfald av tankar, perspektiv och respekt för människors olikhet högt. En föreläsning om vad normer, diskrimineringsgrunder, tolerans respektive inkludering är i praktiken är en utmärkt grund för fortsatta samtal om förbättringsområden och förhållningssätt för att öka både trygghet och kreativitet på jobbet.
Trygga grupper är effektiva grupper. Om tilliten är hög till ledare ger detta stora positiva effekter för arbetsplatsen och det är väl belagt att arbetsprestation, välmående och kreativitet ökar. För alla arbetsgivare är tillitsskapande ledarskap något som lönar sig att måna om på alla nivåer. På gruppnivå visar forskning att de mest effektiva arbetsgrupperna är fria från härskartekniker och annat beteende som skapar osäkerhet på varandra. Tillit handlar om det relationella och sker genom beteenden. I föreläsningen/workshopen talar vi om allt detta och mycket mer.
Ibland är ett beteende tydligt över gränsen, ibland tycker vi olika om vad som är ett olämpligt och kränkande. Med fokus på att sortera i vad som är professionellt-privat, trakasserier, över gränsen, härskartekniker, repressalier med mera, så får alla kunskap om de centrala begreppen och hur man ska agera vid ovälkommet beteende. Föreläsningen utgår från diskrimineringslagen och inkluderar vad som ska ingå i arbetsplatsens riktlinjer och rutiner, och knyter gärna an till arbetsplatsens rådande policydokument.
Schysst arbetsplats, Inkluderande arbetsplats, Stabilt från grunden, Vi bygger grunden – Alla är titlar på insatser där Lisa handlett chefer och medarbetare i att främja positivt arbetsklimat. Kanske finns redan en policy eller likabehandlingsplan, eller så arbetas det fram vilket bemötande gruppen önskar för att gynna trivsel och förebygga kränkningar och trakasserier. Kunskapshöjande om lag och var gränserna går, men främst interaktivt om bemötande och förhållningssätt.
Alla arbetsplatser och utbildningsanordnare ska kontinuerligt arbeta för främjande för lika villkor utifrån samtliga diskrimineringsgrunder. I denna föreläsning får du koll på krav, förbud och påbörja en metod att identifiera risker respektive idéer för främjande och förebyggande arbete i respektive område.
Jämställdhets- respektive likabehandlingsuppdragen utgår både från allas lika värde, men skiljer sig åt i sätt att arbeta för både pedagoger och rektorer. Medan jämställdhetsuppdraget kräver fullt fokus på kön och exempelvis att vara medveten om krav och förväntningar runt kön, så omfattar likabehandlingsuppdraget samtliga diskrimineringsgrunder. Skolinspektionens granskningar visar att många blandar ihop de olika kraven samt att läroplanens skrivningar om kön och att anlägga könsperspektiv på lärande och trygghet ofta missas. I denna föreläsning får alla verksamma i skolan koll på kraven, genusnormer, könsmönster och hur det går att ha med både jämställdhets- och likabehandlingsperspektiv i planering och i den dagliga pedagogiken och didaktiken.